Naučnici iz Holandije otkrili da se ispod Mediterana nalazi potopljeni kontinent

sep 28 2019 /

Naučnici iz Holandije otkrili da se ispod Mediterana nalazi potopljeni kontinent

Ovaj kontinent. koji je nazvan Velika Adria, otkriven je kada su naučnici rekonstruisali evoluciju složene geologije mediteranskog basena, koja se uzdiže planinskim lancima i uranja u mora od Španije do Irana.

Velika Adria je zapravo komad kontinentalne kore koji se odvojio od Severne Afrike i “zaglavio” ispod južne Evrope pre oko 140 miliona godina. Stručnjaci kažu da je Mediteran među “geološki najkompleksnijim” oblastima na Zemlji.

“To je jednostavno geološki nered: sve je zakrivljeno, slomljeno i naslagano. U poređenju sa ovim, Himalaji predstavljaju prilično jednostavan sistem. Tamo možete da pratite nekoliko velikih linija na udaljenosti većoj od 2.000 kilometara“, rekao je Hinsberger.

U slučaju Velike Adrije, veći deo bio je pod vodom, prekriven plitkim morem, koralnim grebenima i sedimentima dok se ostaci izgubljenog kontinenta mogu se videti u planinama Bik u Turskoj.

Istraživači su otkrili da je Velika Adrija počela da postaje sopstveni kontinent pre oko 240 miliona godina tokom perioda trijasa.

Ovo nije prvi put da je pronađen izgubljeni kontinent, podseća RTS. U januaru 2017. istraživači su najavili otkriće izgubljenog kontinenta preostalog od superkontinenta Gondvana, koji je počeo da se raspada pre 200 miliona godina.

Ostatak koji je prekriven lavom sada je pod Mauricijusom, ostrvom u Indijskom okeanu.m A u septembru 2017. godine istraživački tim pronašao je izgubljeni kontinent Zelandiju bušenjem dna okeana na Južnom Pacifiku.

(Mondo)