PETICIJA protiv seče šume na Vršačkim planinama

nov 03 2019 /

PETICIJA protiv seče šume na Vršačkim planinama

Ekološko udruženje „Avalon“, udruženje „Eduakcija“, Prirodnjačko društvo „Gea“ i Ekološki centar „Stanište“ iz Vršca, pokrenuli su peticiju kojom protestuju protiv postojećeg načina seče šuma na Vršačkim planinama i zanemarivanja prava i potreba građana da koriste prirodne resurse šume.

Na Vršačkim planinama, u dužem periodu, vrši se velika seča šume. Velika količina stabala poslagana je pored puta za Planinarski dom, dok se na više mesta mogu zateći ostaci od seče i mehanizacija. Na satelitskim snimcima vidi se nestanak šume na više od 4 hektara u blizini Širokog bila. Posetioci i šetači jednodušno ocenjuju da se događa zločin prema prirodi.

Vršačke planine su važan javni prostor, koji ne služi samo za dobijanje drvne mase, već donosi i druge koristi – očuvanje ekosistema, poboljšanje kvaliteta vazduha, rekreacija, zdravstveni značaj i doprinos razvoju turizma. Zato su oni koji seku šumu samo jedni među brojnim korisnicima tog prostora, ali ne i najvažniji.

Neprihvatljivo je da se o seči odlučuje tako što se zanemaruju lokalne potrebe i isključuje „načelo saradnje“ između korisnika, kao jedno od osnovnih načela zaštite prirode. Neprihvatljiv je i nivo komunikacije, jer oni koji seku ne obaveštavaju javnost o svojim aktivnostima i ne poštuju zakonsku obavezu uključivanja javnosti u izradu planova korišćenja šume.

Ne tako davno, na Vršačkim planinama bilo je dokazanih, ali nesankcionisanih zloupotreba i nezakonitosti – od nastavka seče i pored zabrane, do prekomerne i nezakonite seče. S obzirom na to, kao i na nedostatak komunikacije i saradnje, s pravom sumnjamo da je sadašnja seča prekomerna. Zato ovom peticijom tražimo:

Da pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine i šumarstva izvrše kontrolu seče na Vršačkim planinama, utvrde ko sve seče i da li tu ima bilo kakvih nezakonitosti, te da po izvršenoj kontroli javno objave izveštaj. Da svi korisnici koji seku šumu iz planova seče izuzmu odseke i delove šume u kojima se nalaze planinarske staze, turistički objekti i punktovi, da uključe javnost u izradu planova seče, kao i da javno izveštavaju građane o sprovedenim planovima seče.

OVDE možete potpisati online peticiju podrške.

Ako želite da doprinesete akciji, OVDE možete preuzeti obrazac peticije i skupiti potpise vaših prijatelja i poznanika. Kontakt za preuzimanje popunjenih obrazaca – 060 7347095