Preminuo prof. Budimir Stojanović

nov 10 2019 /

Preminuo dirigent prof. Budimir Stojanović

Budimir Buda Stojanović, osnivač tamburaškog orkestra Tamburatorijum, preminuo je u 66. godini života.

Budimir Stojanović rođen 13. novembra 1952. godine u Mramorku. Prvi kontakt sa muzikom uspostavio je preko tambure i u svetu tamburaške muzike je bio celog života. Diplomirao je 1985. godine na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu - odsek za gudačke instrumente kontarbas, orkestarsko-pedagoški smer.

Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 1991. godinu i priznanja za uspešan rad Zajednice muzičkih škola Srbije, na nivou Republike i AP Vojvodine. Osnivač je više tamburaških orkestara u Srbiji i Vojvodini.

Dolaskom u Pančevo, 1994. godine, postavljen je na mesto koncert majstora tamburaškog orkestra RTV Pančevo, zatim iste godine postaje šef trzačkog odseka u Muzičkoj školi Jovan Bandur u Pančevu gde istovremeno predavao i kontrabas i tamburu. Njegovi učenici su dobitnici velikog broja nagrada i priznanja u zemlji i regionu.

Osnivač je Dečjeg tamburaškog orkestra Tamburatorijum u Pančevu, sa kojim postiže zapažene rezultate. Ovaj orkestar je, između ostalog, poneo epitet najboljeg u Vojvodini i Srbiji za 2002. i 2003. godinu.

U tri navrata, 2000, 2002. i 2005. godine, dobitnik je nagrade za najuspešnijeg profesora Muzičke škole Jovan Bandur u Pančevu. Inicijator je osnivanja festivala Umetnička tambura u Novom Sadu. Bio je predsednik aktiva predavača tambure Srbije i aktivno je radio na usavršavanju predavanja ovog instrumenta. Autor Tamburaškog bukvara namenjenog početnicima.

Napisao je i prvi plan i program za srednju školu za tamburaške instrumente. 

Pamtićemo ga kao istaknutog srpskog muzičkog umetnika, profesora, šefa tamburaškog orkestra Nacionalnog ansambla Kolo i AKUD Lola, Tamburatorijum...

Datum i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.